Ken je dat liedje nog wat een tijdje viral ging op Instagram? Everything is content, everything is content!
Daarom gaat dit blogartikel helemaal over content creëren.
En dat is precies hoe het is. Alles wat jij als ondernemer doet, kun je omzetten naar content:
- Ik zou een filmpje kunnen maken dat ik dit blog bericht typ en die online kunnen zetten: content.
- Ik kan een klein stukje van deze blog omzetten naar een Instagram post: content.
- Dit blogbericht zelf: content.
Alles wat wij als ondernemers doen, is content. En dat maakt het juist zo bijzonder dat de meeste ondernemers ontzettend veel moeite hebben met het maken van die content. Maar dat is niet je probleem. Jouw probleem is dat je niet weet hoe jij alles wat je doet, omzet in kwalitatieve content. Content die je ook nog eens makkelijk maakt, schrijft en online zet.
En dat is vaak omdat je er geen systeem in hebt. En nee, verwacht nu geen gelikt verhaal van mijn kant. Een verhaal over het ultieme systeem waarmee jij binnen 10 minuten je volledige content voor het komende jaar gepland en gemaakt hebt inclusief steengoede teksten en de juiste afbeelding. Dat bestaat namelijk niet. En iedereen op Social Media die claimt dat het er wel is, liegt.
Goede content is namelijk niet in een handomdraai gemaakt. Er zijn maar weinig bedrijven die een jaarcontentplanning kunnen maken. En dat zijn zeker niet de kleinere ondernemers. De ondernemers zoals jij en ik. Wij hebben geen marketing afdeling die de hele dag niets anders hoeft te doen dan marketing uitingen bedenken en creëren. Die vergaderingen van dagen kunnen inplannen om te bedenken met welke content we in december volgend jaar uit gaan. Zo werkt het niet voor jou en zo werkt het niet voor mij.
Maar dat betekent niet, dat content maken ook een probleem moet zijn. Je moet hierin vooral een systeem ontwikkelen. Eén die bij jou past. Die ervoor zorgt dat je niet opziet tegen het maken van jouw content. Dat je niet opziet tegen het zichtbaar zijn op jouw Social Media. Ik neem je mee in mijn werkwijze.
Mindmap maken om content te creëren
Het eerste wat ik doe als ik content wil maken voor mijzelf of voor mijn opdrachtgevers: het maken van een mindmap. Bij deze mindmap kijken we niet naar wat we willen vertellen. Welke boodschap we over willen brengen. Nee. We kijken enkel naar: waar heb ik iets over te vertellen? En dat kan heel breed zijn. Zo staat er in mijn mindmap ook een groot deel over wie ik ben als persoon. Wat mijn sterke eigenschappen zijn. Een stukje over mijn privé leven, dat ik 2 kinderen heb. Maak ik dan vervolgens een post over het feit dat ik 2 kinderen heb? Nee. Maar het helpt je wel om alles waarover je iets te vertellen hebt, om te zetten in ideeën voor content. Waardevolle content. Waar jouw volger iets aan heeft.
Vragen stellen
Nu je weet waar jij iets over te vertellen hebt, ga je verder inzoomen op die onderwerpen. En je stelt jezelf vragen. Vragen die jouw lezers hebben. Welke problemen hebben ze? Een voorbeeld van mijn 2e bedrijf Pucks Planten.
Ik heb iets te vertellen over het onderwerp plaagbestrijding. Ga ik dit nu vertalen naar vragen die mijn volgers kunnen hebben, dan kom ik al snel uit op:
- Waarom komen plagen op je kamerplant?
- Hoe kom ik van mijn plaag af?
- Hoe voorkom ik een plaag?
- Hoe bestrijd ik een plaag zonder gif?
- Wat doet plaag x met mijn kamerplant?
- Waar loopt mijn kamerplant zo’n plaag op?
- Wat gebeurt er met mijn kamerplant als ik de plaag niet bestrijd?
- Welke producten werken preventief?
- Welke plagen zijn er?
Je ziet het al; allemaal wie, wat, waar, waarom en hoe vragen. Je hebt nu al een heel groot deel van je content klaar. Het enige wat je namelijk nog hoeft te doen, is antwoord geven op deze vraag van jouw volger.
Content creëren in batches
Nu je weet waar je iets over te vertellen hebt en welke vragen jouw volger hoogstwaarschijnlijk heeft, is het tijd om die content te batchen. Hiervoor gebruik ik Canva Docs. Daarin heb ik een heel overzichtelijk systeem gemaakt, op basis van het aantal posts waarmee ik per maand online wil. Ik kies er bewust voor om iedere week met 3 posts online te komen, om zo blijvend zichtbaar te zijn onder mijn volgers. Maar daar kan ik nog een heel ander blog aan weiden ;-).
In Canva Docs heb ik een overzicht waarbij ik per post opschrijf wanneer hij online mag komen, wat het onderwerp is van de post, wat het haakje is, welke afbeelding erbij geplaatst mag worden, of er een link aan toegevoegd mag worden, welke extra hashtags erbij horen en natuurlijk de tekst.
Door dit allemaal onder elkaar te zetten, kom ik in een schrijf flow. Vanuit die schrijf flow is het vele malen makkelijker om te schrijven, dan als ik iedere dag 10 minuten de tijd neem om iets te schrijven. Ook door te kiezen om in één keer over één onderwerp te schrijven, kom je in zo’n schrijf flow. Dus even terug naar plaagbestrijding; als ik de 9 vragen van hierboven ga beantwoorden, kan ik dat in één schrijfsessie doen. Vervolgens kies ik er in mijn grotere planning (Canva Whiteboard), voor om deze posts te verdelen over 2 of 3 maanden. Dat zorgt ervoor dat ik niet plotseling alleen nog maar praat over plaagbestrijding, maar wél dat ik al die content al klaar heb staan. Kies je zo iedere week één schrijfochtend uit om een onderwerp te behandelen? Dan heb je binnen no time super interessante content die goed geschreven is omdat jij in de flow zit.
Inplannen van jouw Social Media
Dan blijft alleen het inplannen nog over. Doe dit via een systeem. Er zijn er veel op de markt, gratis & betaald. Ik heb gekozen voor een betaald systeem: Sked Social. In dit blogartikel lees je er alles over.
Beetje hulp nodig?
Heb jij toch nog een beetje hulp nodig met je content? Kijk dan eens naar een workshop Moeiteloos Content Creëren, dit kan in groepsverband of privé. Of kies ervoor om jouw Social Media helemaal uit te besteden aan mij en mijn team.